years of experience! (:

Daisypath Anniversary tickers

Calendar

You might want to check it out ! ^^

15 September 2013

Mungkin.

Mungkin.
Mungkin kita tak sedar
Kita buat orang marah
Kita buat orang sedih
Kita buat orang kecewa
Kita buat orang terasa
Kita buat orang menangis.

Mana mungkin kita sedar
Kita hanya sibuk dengan diri sendiri
Tak pernah fikirkan perasaan orang lain
Tak pernah bertanyakan perihal orang lain
Tak pernah ambil tahu tentang orang lain
Yang kita tahu, cuma tentang diri kita

Mungkin kita tahu
Sifat pentingkan diri itu sangat bahaya
Namun masih lagi yg mengamalkan sikap sebegitu tanpa sedar

Mungkin apa yg kita tak tahu
Hidup sebegitu kelak akan membawa padah
Padah di mana
Di saat kita terkapai kapai
Tidak ada seorang pun yg mahu membantu

Di saat itu mungkin kita akan sedar
Nasi sudah menjadi bubur
Penyesalan sebegitu sudah tidak berguna
Tinggallah kita seorang diri
Mengharung duniawi yg penuh dengan kepalsuan .

10 September 2013

Permulaan baru

Assalamualaikum :)

Hai semua. Diharap semua yang membaca ni sihat senantiasa dan dilindungi di bawah rahmat-Nya. InshaAllah. Rindu. Rindu nak tulis kat sini. Rindu nak share semuanya di sini. Tapi sejak dua menjak ni minat nak menulis cam kurang jeeee. Hehehe. Jangan marah, jangan marah. Nanti kene jual! hehe.

10 September 2013. 2.45 petang.

1. Mood utk menulis blog sudah tiba. 

ya!
mood itu sudah ada. mungkin miza akan cuba untuk mengupdate sekerap yang mungkin. Cuti 3 bulan sudah pun habis. Cuti tu miza peruntukkan untuk menulis fanfic yang miza post di asianfanfics. Mungkin ada yang tak tahu dan ada yang tahu.

Asianfanfics ini adalah satu forum yang dibuat untuk fanfics. fanfics bermaksud fan fiction. Fiksyen yang dibuat oleh peminat. Kebiasaannya artis Kpop menjadi tunjang utama dalam fiksyen-fiksyen ni. Fiksyen di mana artis Kpop menjadi karakter utama. Miza pun tak terlepas dari menulis di sini. Seronok sebenarnya baca fanfics ni. Well, mostly fiction yang ada kat website tu ditulis dalam English. Ada je bahasa lain, melayu dan indonesia pun ada. Tapi prefer baca English punya.

Ada banyak kelebihan jugak sebenarnya baca fanfics ni. Bagi miza, boleh tambah English vocab. Seriously, miza tak tipu tau! Some of the fanfics yg miza baca memang superb! Sbb banyak sangat vocab baru yang miza boleh belajar, amik dan apply dalam daily life.

Selain tu, boleh jugak kembangkan bakat menulis bg sesiapa yang minat menulis. Banyak dah cerita yang miza baca ditulis oleh bebudak bawah umur. like 14 or 15. Tapi mmg hebat jalan cerita ngan plot die. Pengolahan cerita pun bagus jugak. Miza pun memula tekan website tu sesaje je. Nak isi masa lapang ngan membaca. Sekarang ni, miza pun salah seorang yang aktif kat sana.

Kebaikan join forum macam ni boleh kenal orang dari seluruh dunia. Before this, ade join gak forum artis ni. and miza dapat kawan dari Filipina. Sampai sekarang kitorang still keep in touch. Friendship is such a beautiful relationship. From sharing same interest, we develop friendship. This is one of benefit yang seronok. Sekarang, kat asianfanfics ni ada dapat kawan dari, China, India, Singapura, dan macam macam lagi. Best!

Well, cukup kot cerita pasal forum ni. Kalau ada yang berminat nak baca, boleh lah taip www.asianfanfics.com

Sekarang, idea menulis cerita pun dah kering. Miza tulis lah pulak kat dalam blog. Heeeeee :DDDD

2. UPSR

Calon calon UPSR dah selesai hari pertama peperiksaan. Termasuklah adik miza yang sorang ni. my only one lil brother. Nurhamdani Hamzah atau nama comelnya Dani.

Dani & Miza


Dani, adik yang banyak tolong kakaknya. Datang bila dipanggil. Adik yang paling rapat ngan miza kot. Hehehe. Adik yang patuh arahan. Adik yang paling sporting. Adik yang paling miza sayang ~ Heeee :DD

Semalam , call die. Alaaa, rindu betul ! hehe. Wish die good luck utk UPSR. Comel je suara die. Semoga dia dapat jawab soalan dengan tenang inshaAllah. Hee. dah besar dah Dani ni. Rasa macam die kecik lagi. Hahahaha.

Ape2pun, utk semua calon UPSR . Selamat menjalani peperiksaan.. Jawab dengan tenang. Jangan gopoh. Cek balik jawapan lepas dah jawab semua soalan. Heeeeee.

Bittaufiq wannajah adik adik semua!

3. Semester 3, Senior Sudah! 

Heeee. 8 September 2013. Kembali miza ke UM untuk menyambung pelajaran yang sudah masuk tahun 2 semester 3. Ececece, kite dah senior la! Heeeeeeeeee. Rasa tak percaya yang dah jadi senior. Rasa macam still lagi junior. Rasa masih diri ni kerdil dan masih lagi merangkak di bumi Universiti Malaya.

Well, of course. Semester baru, roomate pun baru. Bilik pun baru. Masih lagi menjadi penghuni tegar Ungku Aziz Residental College. Wuuuuu. Roomate bukanlah baru sangat. Sbb kawan2 jugak yg duduk bilik ni + sorang roomate lama. Heeeeee.

Heeee :DD

Azam pun kene la baru. Nak kene berubah ni. Tp kene ada kesungguhan yang betul betul kuat. Kalau setakat kesungguhan tahap gunung masa first week je tak guna jugak. Heeee. Miza tak tujukan kat sesiapa pun. Actually ditujukan kpda diri sendiri yang perangainya cam lalang. T.T

InshaAllah, tanak ingat dah kesedihan dua semester lepas. Nak fikir utk yang akan datang pulak. Mungkin akan lebih fokus pada pelajaran berbanding projek atau program sana sini. May Allah ease everything. Risau jugak ni. Yela, ada peluang utk sambung belajar, tanak abaikan. Orang lain berebut nk amik peluang utk sambung study. Alhamdulillah, ada rezeki miza kat UM ni. So, marilah kita tanamkan niat utk belajar bersungguh sungguh demi mencapai cita!

Belajar-belajar jugak, pengisian rohani jangan lupa! Hehehe. Itu yang lebih menguatkan kita! InshaAllah. Miza tulis ni mmg utk diri miza sendiri. So, bebila masa nanti, terbaca dan akan muhasabah diri balik. Mohon diri ini tak lupa yang maha Pencipta. Juga nabi Muhammad nabi junjungan..

Masih tak terlambat lagi nak ucapkan "SELAMAT DATANG FRESHIES UM 13/14" ke Universiti Malaya! Hehehee. Actually, datang2 sini, tak dapat aih nak beza mana junior mana senior. Sama je nampaknyaaa. Heeeeeee :DDDD Apa2 pun, junior2, selamat menuntut di Universiti Malaya! ^^ Have fun here!

Kawan matrik miza ada sorang yang dapat sini. Dia dulu KMS PDT punya student. Sekarang dia masuk sini amek kos biology-related. Dekat pulak tu kolej kitorang. Heeheehehe. bolehlah jumpa nantiiii. Hikhik.

Kepada semua pelajar degree, happy new semester! ^^

 Mata mahu melabuhkan tirainya.
Cuaca pula mengizinkannya.

Tiba masanya aku mengakhiri tulisanku.
Moga kita bertemu di lain hari.
Jangan pernah menantikan updateku.
Entah bila mampu ku menulis lagi.


 Till then, Assalamualaikum :)

24 August 2013

Pesan utk nurhamizah

Mungkin pada org lain
Tidak punya makna
Namun hari ini
Punya makna tersendiri
Buat seorang Nurhamizah Hamzah.

Gembira.
Itu yg patut dirasakan oleh seorang Nurhamizah
Namun malangnya itu tidak berlaku
Di mana silapnya entah
Segalanya serba tidak kena.

Adakah dia sedih? Tidak.
Namun apabila kedengaran lagu
Melodi yg sedih
Sebaknya tidak semena mena.
Empangan air matanya mula pecah.
Cuba berlagak tabah katanya.
Siapa yg tau isi hatinya.
Dia juga keliru dengan dirinya sendiri.

Adakah dia gembira? Tidak juga.
Memulakan hari yg sepatutnya istimewa
Tanpa rasa yang ekstrim
Sebaliknya mendatar
Seperti org yg tidak punya turun naik dalam hidupnya

Adakah dia sunyi? Mungkin.
Mungkinkah dia berkecil hati? Mungkin.
Tetapi dengan siapa? Dia pun tidak tahu.
Dia tak mahu fikirkan semua itu.
Biarlah dia yg menanggung rasa
Biarlah cuma dia dan sang Pencipta berkongsi rahsia itu .

Tapi
Dia bersyukur
Kerana diberi peluang
Merasai peluang hidup
Selama 20 tahun
Merasai pengalaman sebagai khalifah
Di alam sementara yg penuh dengan noda
Yang penuh dengan kepura-puraan.
Dia berharap dia tidak akan hanyut
Hanyut dalam arus kemewahan yg melaghakan

Dia akan berusaha
Akan cuba menjadi manusia yg patuh pada agama
Berbuat baik kepada
Ibu bapa keluarga dan masyarakat
InshaAllah,
Itulah doa yg dititipkan di bibirnya setiap hari
Setiap kali dia menghadap sang pencintanya.

Kali ini
Tangisannya bukan tangisan yg menyakitkan
Tetapi
Tangisan kegembiraan
Kerana
Dia bakal berdepan dengan fasa yg baru dalam hidupnya.
Dia cuba utk menghadapinya dengan kegembiraan.
InshaAllah :)

Buat Nurhamizah Hamzah yg disayangi,
Selamat hari lahir yg ke-20 ku ucapkan buatmu.
Semoga kau bakal mendapat apa yg kau inginkan
Pastikan kau juga berusaha untuknya
Jangan kau tercongok berdiri tegak dan menanti ia sampai kepadamu
Kerana tanpa usaha, ia tetap ada di situ
Melainkan kau yg berusaha utk mndapatkannya
Aku yakin kau boleh!

                                      salam sayang ,
                                       NURHAMIZAH HAMZAH

09 June 2013

sebiru hari ini

assalamualaikum.. gile lama dah tak update bloggg. miza rindu kat korang semuaaa. actually just nk ckap pasal family visit during study week...
ohho. permulaan sem pun tak sempat nk update. hahahahahaha. sibuk nk update pasal hujung sem...
okaylaaa. family miza datang semalam. hikhik. rezeki alhamdulillah yg kat kuaz kedai tak byk bukak, tp mak dtg bwk mknn. weeee. hikhik
gembiraaaaa. :)
datang brsama 3 org budak comel. anak makcik miza skali datang sini. diorang bru first time dtg sini kot. hiihi. kalau family dtg um. konfirm2 wajib beli mknn western. katenya murah dan sedap. hooho. tapi miza ttp mendahagakan masakan mak. hahaha.
apa2pun rezeki lagi bile ayah dtg bwk phone abg utk diberi kepada mizaaa. okay alhamdulillah lagi. :) hikhik. hepy2 jgak dpt phone, bahiyah pesan kat miza, itu ujian jgk kat miza. yelaaaa, miza ni bkl nk hadap kertas periksaaaa. thanks bqya atas nasihat berguna itu kawannnn.
sedar tak sedar esok dah nak exam dahhh. hikhik. okayyy. wish me luck ye kawan kawan. semoga kita semua selamat dan dapat menjawab soalan dgn baik dan tenang. inshaAllah.
kawan2 diploma selamat menjalani semester baruuu. hikhik. semoga niat kita untuk mencapai kejayaan sentiasa diredhai Allah. inshaAllah. okayylahhh. sampai sini shaja episod tulisan miza kali ini..
wish me luck tauuu. lepas exam miza nak cite puas2 pasal ape yg miza tempuh kat um sepanjang 2 sem ni. jgn lupe Janji kitee. hikhik. haha. sape2 yg pernah terlibat ngan miza 2 sem ni. habislaa korang. hehehehehe.
okaylaaaaa, ini betul2 punye bye2.... assalamualaikum semua ! ;)
*menulis dari blogger application for phone*
weeee, seronok nyaaaa. lagi senang nk update blog cenggini :)

14 February 2013

Kelabu - Nadia Khan

Assalamualaikum :) 

Lame eh tak update blog ni. hehehe. 
rindu. hahaa. sebenarnya dah lama sangat nak update pasal ni, tapi cam tak berpeluang sangat nak update. jadi inilah masanya. 

sekarang, miza cam tertarik dengan buku buku keluaran FIXI :) 
bukan tertarik dah, mmg minat betul lahhh. 
dulu, asik dok dengar orang cakap cakap je kan, 
akhirnya berjaya jugak buku FIXI dimiliki. :) 

First novel yg dibeli : 

KELABU - Nadia Khan 
Baca sinopsis memula. macam menarik. :) 
terus beli. 
boyfriend 'kontrak'.
menarik tuuu. 
mendedahkan Amir sebagai tunjang utama,
watak yang didedahkan yg ditulis di bahagian belakang novel ni. 
Shah dan Jun juga memegang watak yg penting dalam novel ni. 
ade watak Abah, Mama, Tuk Wan, dan sebagainya. 
tak ingat sangat watak yang lain. dah nak sebulan kot. hahahaha. 



Well, cerita ni best. walaupun nampak cam biasa, tapi ia ada tarikan tersendiri.
Mengisahkan bagaimana kehidupan seorang freelance photographer di kota metropolitan yang penuh dengan ragam dan karenah sosial setempat. Gaya hidup golongan elit banyak diceritakan di sini. tapi, ada jugak ada diselitkan sedikit latar belakang masyarakat kampung yang menjalani kehidupan yang sederhana, lepas dari hiruk pikuk kota yang menyesakkan nafas. 

Tapi, ada bahagian apabila miza baca, terasa tertipu dengan cerita ni. Seriously, this is the first time that i've been fooled by a book! i mean it in a good way. Suka macam mana penulis boleh membuatkan miza rasa camni. ternyata penulis Nadia Khan bijak ! :) 

Overall, miza bagi 4.5 out of 5. hehehe. geram jugak sbb konfius whether she ended up with Shah or the other guy (tak ingat pulak nama dia). itu jelahh. sampai sekarang masih berteka teki siapakah lelaki itu. 
Papepun, ini mmg TERBAIK! :) 


Ape lagi, moh lah kite serbu kedai buku dan beli buku dari FIXI ni. 
serious tak rugi aihhhh. 
Anda semua boleh dapatkan KELABU dengan hanya RM 24.90 :) 

Mungkin akan bercerita tentang Sumbat mungkin? :) 

Till then, Assalamualaikum semua :) 

P/S : Islam melarang menyambut Valentine's Day. Jadi, kepada muslim, tak payah menggatai sangat eh nak sambut. tak membawa faedah pun. boleh merosakkan iman dan membawa kepada murka Allah. 

20 January 2013

Pengakhiran Semester 1 :)


Assalamualaikum :)

apa khabar semua ?
 harap harap sehatlah ye semua :) hehehe. 
okaylahh, actually nak cite sikit lahh. ape yg miza dan kawan kawan miza buat lepas dah abes exam. 
dahlah paper last killer subject wooo. 
Programming tau. sedar tak sedar, dah 3 tahun lebih miza in relationship with Programming.
 kemain kan, pandai nye idok jugakkk . :P hehehehe. 

pegi Taman Jaya je punnn. tak jauh pun. naik LRT kat Stesen U je. pegi kat Lane Kelana Jaya. Kat situ ada Amcorp Mall. hohohoho. 

nak tau kitorang wat ape, hurmmmm. 
g makan je punn. bosang bosang kan.
carik carik tmpat semua cam tak seronok. 
So, last last decide makan A&W je. 


heart you guys always :) 
ohhh, and ada birthday kawan miza yang sorang ni :3 
Lili, birthday die hari ni, so Lilililili, harap harap hang baca eh post blog saya yang tak seberapa ni.

Lili Farah Hani, 
selamat ulang tahun yang ke - 20 ; 
dah besar dah ye awak ye. 
Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki sentiasa insyaAllah :) 
Good luck in everything you do , and wish you happy always. 
Have a blast on your birthday todayyyy :)  
Hope that our friendship will never die :3 



kirenye kitorang keluar alang alang celebrate birthday die lah ni. hahaha. 
last minute preparation surprise. Syeralah ni. bagitau lambat sangat . hohoho.
masa ni 15 haribulan kot. gile semangat nak sambut kan ? 
yelaaa. kitorang takut tak sempat nak jumpa je. sbb masing2 dah dok sibuk terpikir rumah masing2 time ni. XD

Rasenye itu je kot. 
k Lili. enjoy your day. 
to my loyal readers, thanks for reading. 


P/S : Encik Nizam, saya nak tanya , kenapa saya tak boleh komen blog awak ye ? Ish, asik awak je komen blog saya. jeles jeles ni ==" 

*nampak sangat statement ni takde kaitan, tapi dah lama dah ada dalam benak fikiran miza ni. eceh, ayat nak drama je. tuih*

okay. ini betul betul . 
tata semuaaaa :) 
 Till then, Assalamualaikum :)

18 January 2013

Persediaan mental dan rohani.


Assalamualaikum :) 

Alhamdulillah. dah masuk 7 Rabiul Awal 1434H. Maghrib semalam, 6 Rabiul Awal 1434H, miza dah pun mencapai umur 20 tahun. ikut kalendar Hijrah lah. kalau ikut Masihi, saya masih muda lagi :P okay . dah start perasan dah minah sorang ni. :P haahaha.

Alhamdulillah, dah 20 tahun bernafas di muka bumi ini. masih lagi diberi kesempatan untuk hidup dan menjalankan tanggungjawab sebagai khalifah Allah. 

Minggu peperiksaan dah pun tamat. Selasa lepas. tapi miza tinggal di KUAZ. kononnya nak keluar dengan senior. tapi sehari duduk kat sane, dah betah. kebosanan melanda. itulah manusia. tidak pernah puas dengan apa yang dinikmatinya. miza putuskan utk balik ari khamis. uishhhh, kemain kan. poyo poyo je.

Hari pertama cuti lepas berjuang abes abesan dalam peperiksaan. Result dah keluar. oh mak aihhh, pedih ulu hati. buat spoil jee laaaa. Semangat pulak datin nak keluarkan result awal awal. Hasilnya, tak memberansangkan tapi miza bersyukur sangat :) Alhamdulillah. At least tak memerlukan miza utk repeat subject itu. 

Memang waktu cuti ni , memang kita kena kuatkan mental dan rohani kita. Bersedia dengan keputusan peperiksaaan yang bakal kita dapat. Lepas kita dah usaha. doa dan tawakkal itu penting. Berdoa supaya kita diberi kejayaan. InsyaAllah. Nanti bila dah dapat , kalau menggembirakan , jangan lupa ucapkan syukur. Kalau kurang , jgn murung. kite kena redha dengan perancanganNya. jangan menyalahkan sesiapa. mungkin bukan rezeki kita utk berjaya. InsyaAllah, mana tau turn kita pulak kan ? :) 

Miza tulis ni utk diri miza jugak. kita boleh saling mengingati kan ? :) hurm, cuti cuti jugak ye kawan kawan degree. jangan lupa utk daftar kursus pulak ye. Macam miza, kene pilih major pulak. eh eh, pening jugaklah kan. doakan miza supaya miza dapat buat keputusan yang betul. InsyaAllah. Still ada masa utk fikirkan semua tu. 

Okaylah. itu je kot. Sampai di sini saja nukilan miza hari ni. eceehhhh, cam skema pulak post kali ni. Serious gitu. dah la tade gambar kan ? bosan jeee. okayylaaaa. 

Last picture for Sem I 2012/2013


Have a happy holiday, everyone! :) 

 Till then, Assalamualaikum :)

04 January 2013

hilangkan kekusutan anda dengan seni :)

Assalamualaikum semua :) 
Apa khabar ? 
harap harap anda semua sentiasa sihat dan diberkati Allah :) 
insyaALLAH. 

miza tau, sekarang ramai kawan kawan miza sedang berjihad kan ? 
berperang dalam pelajaran demi mencapai cita cita kan ? 

Semalam , miza takde paper. so, teman Kimah g Bangunan Canseleri sbb ada urusan ngan Bendahari.
Masa tu dalam pukul 9 lebih, 
miza cam bosan kan. lepas tu teringat yg Galeri Seni ada kat bangunan tu. 
alang alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan kan ? 
so, kitorang pun naik lah ke aras 5...
Suke naik lif tu, sbb lif tu bersuara :) suka suka ^^ 


Galeri Seni Unversiti Malaya
 okay , dah sampai dah kita kat Galeri Seni 
yeay, akhirnya! 
berjaya jugak miza menjejakkan diri kat sini. 
ari tu , sedih sikit lahh sbb miza tak dapat tgok pameran yg sangat cantik. 
sbb time tu cuti mid sem, so sibuk nak balik kan and terlepas pameran yang best ;)

Maklumat lanjut ttg Galeri Seni. 
 Okay, Pameran kali ni , 
tajuk dia 'ERTI' 
bagi miza, mmg bererti lah setiap karya yang ada kat sini. 
miza mmg suka sangat ngan seni. 
excited dan tenang je tgok karya karya seni ni. 
hilang kekusutan dalam diri. 
seriously, 
tak tipuuu. 
boleh lah hilangkan penat study kejappp. 
hehehe. 

so, miza tamau cakap panjang lagi . 
hayatilah lukisan lukisan ni. 
miza bg tengok sikit jeee. 
yang lain, korang kene pegi tengok sendiri HAHAHAHA *gelakjahat* 






okay, part gambar gambar di bawah ni, 
adalah favourite miza. sangat cantik . seriously :') 


tak sure ape ni, macam ikan pun ade jugakkk ^^

auuu cakkkk ! *silatamparsaya*

from all my favorites, this piece top the list! ^^ 

anjing dan rusa kalau tak silap miza la kan :) 

masyarakat kampung :) 

nama karya ni : Akar 

 Seriously, mmg hebat pelukis karya yang sangat cantik ni :) 
rasanya ade sstgh pelukis ni bukan datang dari background seni. 
mmg hebat dan superb ! 
miza suka seni ! ehehehe
ape ? ingat budak IT tak boleh minat seni ? >,< 

kepada student UM yang rasa nya macam malas nak keluar utk ilangkan tension, 
meh la datang Galeri Seni ni :) 
jimat duit, hati pun senang :)
hehehehhehe. 
bape banyak smiley dah miza letak . hehehehe. 


Selamat datang ke Galeri Seni Universiti Malaya
ada gaya cam duta Galeri Seni tak ? hahahaha

so, student UM , marilah kite menyerbu Galeri Seni . hehehe. 
miza dah tanye abang yg jaga kat sana, 
pameran ni sampai pertengahan Januari ni. 
sempat lagi kalau nak pegi . hehehe. 

student U lain, korang cube2 lah rajin kan pegi tempat2 camni. 
serious, tak rugi ehhhhhhhh :) 

okay lahh, disebabkan korang dah rajin baca post ni , 
gambar bonus untuk korang :P hahahaha

thanks kimah ajak miza pegi bgnn canseleri :) 
okay, itu je kot! hehehehe :) 
sayang korang semua. 
take care and selamat berjuang utk paper2 seterusnya ! :) 

Till then,  Assalamualaikum :)